Logo Gomutec

GOMUTEC
leiding in hydrauliek

De afgelopen 10 jaar evolueerde Gomutec bvba van toeleverancier van eenvoudig leidingwerk tot ontwerper en integrator van hydraulische systemen en de sturing ervan.

Oprichting en groei

"Ruim 10 jaar terug zag ik een gat in de markt voor plooien van buizen voor kleinere constructeurs”, zegt zaakvoerder Pieter Goudeseune.

Als industrieel ingenieur elektromechanica deed hij ervaring op in ontwerp van elektrische en hydraulische installaties bij een fabrikant van landbouwmachines.
Na een paar jaar werd hij vervoegd door zijn echtgenote Sofie Muyssen, eveneens industrieel ingenieur. “Inmiddels kunnen we buizen buigen tot 127 mm diameter”, zeggen ze. “Het bleef echter niet bij de toelevering van leidingwerk. Gaandeweg kwam er ook slangenassemblage bij voor hydraulisch aangedreven machines, voornamelijk gefabriceerd door OEM’s actief in bouw, landbouw en transport.”

Efficiente en hoogwaardige oplossingen

Intelligente aansturing

Gomutec wou echter méér zijn dan alleen verkoper van leidingwerk, slangenassemblages en onderdelen. “Op vraag van klanten die met een specifiek probleem kwamen, raakten we betrokken bij de ontwikkeling van prototypes en de fabricatie van kleinere reeksen”,  “Daar ging ook mijn hart naar uit als industrieel ingenieur. Zo werd ons verzocht om ook het ontwerp van volledige hydraulische en elektrische installaties te doen, bedieningsinstrumenten en displays te programmeren, zelfs radiografische afstandsbesturing te voorzien … en aldus intelligentie toe te voegen aan de ons aangeleverde mechanische constructie. Voor het ontwerp van vooral ‘groepen’ of hydraulische aggregaten hebben we in 2016 twee ingenieurs aangeworven die het ruwe ontwerp gedetailleerd uitwerken alsook twee bachelors die de productie voorbereiden en instaan voor de dienst naverkoop. We hebben nog drie productiearbeiders in het atelier en 1 servicetechnieker die projecten extern begeleidt.”

Uniek in zijn soort

De sterkte van Gomutec bestaat erin dat het bedrijf drie expertises in huis heeft en zo slechts één aanspreekpunt vormt voor hydrauliek, elektriciteit en sturing (als partner van IFM Electronics zijn ze integrator voor ECOMAT mobile PLC's). Deze totaalaanpak levert voordelen op inzake prijs, kwaliteit, levertermijn en service.

Gomutec kan complete aandrijfunits aanleveren en plaatsen, inclusief de nodige leidingen en slangen. Dit zowel op mobiele en vaste machines voor industrie en landbouw, maar ook voor maritieme projecten zoals een onderzeese kabellegger … “Zo realiseren we de ‘zotste’ projecten op maat”, besluit Pieter Goudeseune. “Onze eigenheid en diversificatie in uiteenlopende sectoren beschermt ons en zorgt voor een gemiddelde omzetgroei van 10% per jaar. (MD , artikel uit VOKA 2018)